Kombucha jest grzybem herbacianym.
Przygotowanie napoju z kombuchy potrzeba:
- 1 sztuka grzyba Kombucha, - naczynie do fermentacji (najlepiej litrowy słoik), - odrobina starej cieczy z Kombuchy, tzw. Starter, który ułatwi i przyspieszy proces fermentacji (jeżeli nie posiada się starej cieczy krok ten można swobodnie ominąć), - 1 łyżeczka / torebka herbaty, - 800 ml wody, - 100-125 g cukru,(najlepiej biały), - gaza do zabezpieczenia słoika, - gumka recepturka.
Przygotowanie:
1. ZAGOTUJ WODĘ I ZAPARZ HERBATĘ Dodaj cukier, wymieszaj i pozostaw do wystygnięcia. Przelej herbatę do naczynia, w którym będzie prowadzona fermentacja.
2. WŁÓŻ GRZYBA DO HERBATY Jasną stroną do góry, dolej starter (niekonieczne), i zabezpiecz słoik za pomocą gazy i gumki recepturki. Pozostaw całość na 8-12 dni. Napój jest dojrzały, gdy po poruszeniu słoja nie unoszą się bąbelki.
3. PRZEFILTRUJ DOJRZAŁY NAPÓJ Przy pomocy filtra do kawy przefiltruj i przelej napój do butelki. Butelkę (nieszczelnie zamkniętą) umieść w lodówce. Grzyba umyj letnią wodą aby zmyć wszystkie skazy, oddziel nowego grzyba od starego i rozpocznij produkcję nowej porcji napoju.
O grzybie:
Kombucha składa się z bakterii i specjalnej kultury drożdży żyjących ze sobą w symbiozie. Organizm ten fermentuje posłodzoną herbatę tworząc napój z Kombuchy. Po wypiciu tego napoju czujemy się orzeźwieni i wzmocnieni. Kombucha stała się środkiem zapobiegającym wielu chorobom.
Właściwości: Napój z Kombuchy, oprócz wspaniałego, orzeźwiającego smaku przypominającego sok jabłkowy, posiada szereg właściwości leczniczych:
-wzmacnia układ immunologiczny,
-pomaga w zapobieganiu przeziębień,
-mikroflora kombuchy hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych,
-reguluje przemianę materii,
-reguluje ciśnienie krwi,
-odtruwa organizm,
-wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej,
-przeciwdziała zakłóceniom równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,
-cukry białka oraz tłuszcze zostają lepiej rozłożone, dzięki czemu są lepiej spożytkowane przez organizm (tłuszcze się spalają, a nie zostają odłożone w tkance tłuszczowej),
-zmniejsza objawy menopauzy,
-dodaje siły i poprawia koncentrację,
-wzmacnia organy: serce, siłę widzenia ,stawy, skórę oraz włosy,
-łagodzi objawy reumatyzmu,
-zmniejsza ryzyko nowotworów,
-efektywnie pobudza ślinę i soki trawienne w żołądku i trzustce przyspieszając perystaltykę jelit,
-wpływa kojąco na układ nerwowy,
-skutecznie przywraca mikroflorę jelit po leczeniu antybiotykami,
-pomaga w leczeniu łuszczycy
-zmniejsza poziom cholesterolu,
-łagodzi objawy migreny.
|