Witchcraft

Przeniesione na www.witchcraft.com.pl


Napisz odpowiedź

Napisz nowego posta
Opcje

Kliknij w ciemne pole na obrazku, aby wysłać wiadomość.

Powrót

Podgląd wątku (najnowsze pierwsze)

BlueAngel333
2012-09-08 12:58:45

Na moim strychu coś takiego leży. Chyba czas ten sprzęt odkurzyć.

Nikodem
2012-09-08 11:36:43

Kupić można w sklepach winiarskich.

Pierwszy z brzegu sklep jaki mi wyskoczył w wyszukiwarce - jest w nim wszystko co potrzebne.

http://www.winohobby.biz/

Olimpia
2012-09-08 11:04:21

No nie ma. A allegro nie ufam kompletnie i nie korzystam.
A w pl gdzie można kupić?

Irbis
2012-09-08 07:35:57

To u was Olimpio nie ma takich sklepów ? Czasami mają wytwórnie soków albo po prostu w jakimś regionalnym sklepie lub na allegro.

Olimpia
2012-09-07 23:03:21

Gdzie taki gąsior, korek i rurkę można kupić?

Irbis
2012-09-07 19:02:50

Mm.. takie winko ciekawe czy dobre. XD

Nikodem
2012-09-07 17:25:59

Wino Rytualne


Zacząć należy do tego, czym właściwie jest, lub powinno być, Wino Rytualne.
Otóż, jest to napój o znaczeniu sakralnym.
Podobnie jak Różdżka, czy Amulety - Wino jest wyjątkowe i przeznaczone do konkretnych celów związanych ze Sztuką.

WARUNKI
(które warto spełnić przystępując do produkcji)

1. Pamiętamy, że tworzymy napój wyjątkowy - więc dobrze jest wybrać odpowiednie, niecodzienne składniki, gwarantujące przyjemny, ale i niezapomniany smak.

2. Tworzymy je "pod ludzi" z którymi owo Wino będzie spożywane.
Jeśli prowadząc obrzędy magiczne/pogańskie znamy preferencje smakowe innych uczestników, warto je uwzględnić.

Jeśli nie znamy preferencji, a mamy stałych "współ-obrzędowców" warto zapoznać się z ich gustem.
Pamiętajmy, że Wino ma dla każdego stanowić dopełnienie Rytuału i jego integralną część - nie powinno być tak, że niezadowolony smakiem uczestnik skupia swoją uwagę na nieprzyjemnym smaku, gdyż to kłóci się z ideą spożycia Wina.

3. Jeśli poświęcamy Rytuał jakiemuś Bóstwu, czy innej Istocie warto uwzględnić jej gust i upodobania. Niech i ona czerpie z tego przyjemność.



PRODUKCJA

(na przykładzie Wina Brzozowego, spożywanego przez Kompanie Zmierzchu podczas świąt)


Potrzebny sprzęt:


+ Gąsior
http://img189.imageshack.us/img189/3769/gsior.jpg

+ Korek do gąsiora

http://img832.imageshack.us/img832/9146/korekdogsiora.jpg

+ Rurka fermentacyjna
http://img822.imageshack.us/img822/2480/rurkafermentacyjna.jpg



Składniki:

+ 10 litrów soku z brzozy
+ 4 litry miodu pszczelego
+ 2 litry wody
opcjonalnie:
+ 1 kg cukru


1. Sok brzozowy wlewamy do gąsiora.

2. Wodę podgrzewamy (nie gotujemy) rozpuszczamy w niej miód.

3. Roztwór miodowy dolewamy do gąsiora.

4. Gąsior zatykamy korkiem, w korek wtykamy rurkę fermentacyjną.
Do rurki fermentacyjnej wlewamy wodę.

5. Odstawiamy gąsior na 7 cykli księżycowych w ciepłe, zacienione miejsce, by roztwór mógł fermentować.

(pamiętajmy o uzupełnianiu wody w rurce fermentacyjnej - jest to ważne, gdyż fermentacja to proces beztlenowy; jeśli w rurce zabraknie wody, do gąsiora dostanie się tlen i cały roztwór, skwaśnieje, zacznie pleśnieć - zwyczajnie się zepsuje i cała praca pójdzie na marne)

6. Po 7 cyklach sprawdzamy smak roztworu - jeśli uznamy, że jest "za  mało słodki" możemy dosypać 1 kg cukru i pozostawić do fermentacji na kolejny cykl.
Jeśli uznamy, że smak nam pasuje zlewamy Wino do butelek.


7. Podczas zlewania Wina, można włożyć do każdej butelki łodyżkę świeżej mięty. Zakorkować.
(zlewając można użyć sita, by przecedzić większe fragmenty powstałego osadu)

8. Pozostawić zakorkowane Wino na około 1 cykl, by ew. osad mógł opaść na dno i by przesyciło się miętowym aromatem.


Tak powstaje Wino Brzozowe.
(wszelkie prawa zastrzeżone - przepis jest własnością Kompanii Zmierzchu; produkcja Wina Brzozowego wg przepisu - wyłącznie na własny użytek)



Zachęcam do eksperymentowania z różnymi nie codziennymi składnikami.
W tej materii ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia i chęci. ;]

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.worldhotels-in.com